Verschillende houtsoorten

Steigerhout

Steigerhout, wat is dat eigenlijk?

Steigerhouten meubelen worden gemaakt van hergebruikte steigerplanken. Steigerplanken komen van de Larix boom, dit is een zachte vuren naaldhout soort. Het hout van deze boom heeft een lange vezel en laat zich gemakkelijk schuren. Steigerhout is een recycled product en wordt meestal gemaakt van vurenhout met een afmeting van 32 x 200 mm.

Het hout wordt vaak gebruikt in de bouw. Bouwvakkers en schilders gebruiken deze om op hoogte hun werk uit te voeren. De bouwmaterialen zoals cement zorgen ervoor dat het hout zijn grijze kleur krijgt. Steigerhouten meubelen zijn ecologische en milieuvriendelijke producten. Steigerhout is net als andere houtsoorten een natuurproduct en de eigenschap van houten producten is dat dit ‘werkt’. Dat betekent dat hout kan krimpen en uitzetten.

Steigerhout – behandeld en onbehandeld

Gebruikt steigerhout is vrijwel volledig uitgewerkt en wordt bij ons droog verwerkt. Het krimpen en uitzetten wordt hiermee dus beperkt. Het kan zeker nog gebeuren, maar dan wel zeer minimaal. Gebruikt steigerhout gaat bij binnengebruik zo lang mee als je zelf wil. Bij buitengebruik kan het hout worden beschermd tegen weersinvloeden door het te behandelen met een beits of lak. Indien je ervoor kiest om het steigerhout onbehandeld buiten te gebruiken dan kan dat. Het hout vergrijst dan, wat ook een mooi effect geeft. Onbehandeld steigerhout buiten gebruiken betekent wel dat de levensduur zo’n 7 tot 10 jaar is. Indien het hout goed en herhaaldelijk behandeld wordt gaat steigerhout veel langer mee.

 

Populieren hout

Populieren is een houtsoort met een rechte draad en een fijne en gelijkmatige nerf. Het hout werkt middelmatig en droogt snel. Na droging kan ongelijkmatige vochtverdeling (waternesten) voorkomen. Om verkleuringen te voorkomen, moet met droge stapellatten worden gewerkt. Bij drogen wordt aanbevolen de stapels aan de bovenzijde te verzwaren om vervorming zoveel mogelijk tegen te gaan. Door aanwezigheid van trekhout is de kans op krom- en scheluwtrekken groot. Bij versneld drogen kan de kans op schade door collaps, krom- en scheluwtrekken worden beperkt door populieren vooraf aan de lucht te laten drogen. Als onze populieren tafelbladen zijn 6 – 9 maanden aan de lucht gedroogd zodat de werking uit het hout is. De tafelbladen zijn nooit kaasrecht en er zit altijd wel iets van enigszins een kromming in. De tafelbladen worden allen uit één stam gezaagd en ook zo verwerkt. Er is dus niks verlijmd.

Blauwschimmel

In populierenhout komt vaak blauwschimmel voor omdat het daarvoor gevoelig is. Deze schimmel nestelt zich in de boom en de uitwerpselen daarvan zorgen voor blijvende blauwe vlekjes. Hout is logischerwijs een natuurproduct en hierdoor is het onmogelijk om dit te voorkomen. De stammen zijn vaak 50 tot 80 jaar oud en in die jaren gebeurt nu eenmaal regelmatig. De blauwschimmel is uiteraard uit de boom verwijdert en verdere aantasting is absoluut niet aan de orde. Alle bladen worden bij ons perfect behandeld en afgewerkt met een blanke matte lak.

Beschermd tegen vlekken

Populierenhout is beschermd met een matte blanke lak waardoor het beschermd is tegen koffievlekken, wijnvlekken etc. Pas wel op met watervaste stiften, dit gaat er helaas niet makkelijk meer vanaf. Kleuren hoor je natuurlijk ook niet te doen op een tafel, daar zijn kleurplaten voor.

 

100% duurzaam hout

Victoria maakt unieke houten meubelen met een verhaal. Onze meubels worden in Nederland gemaakt door gepassioneerde mensen. Wij hebben besloten geen chemicaliën te dumpen of om proefkonijnen van stal te halen. Onze steigerhouten meubelen zijn gemaakt van 100% gerecyclede steigerhouten planken. Zo proberen wij de wereld een beetje mooier te maken.

Steigerhouten meubelen van topkwaliteit

Al onze steigerhouten meubels zijn van hoge kwaliteit. Wij gebruiken uitsluitend 100% gerecyclede steigerhouten planken. Daarnaast worden alle meubels met zorg geschuurd en door gepassioneerde vakmensen in elkaar gezet. Zo weten wij zeker dat je lang kunt genieten van je nieuwe houten meubel. Wij geven daarom ook tot 2 jaar garantie op onze meubelen!